Hakkımızda
Herbaryum; belli bir disiplinle preslenip kurutularak (ya da alkol vb. fiksatiflerle sabitlenerek) kayıt altına alınmış bitki, mantar ve alg koleksiyonudur. Herbaryumlarda bulunan örneklerin bilimsel adları, nereden, kim tarafından hangi tarihte toplandıkları, kimin ya da kimlerin teşhis ettiği vb. bilgiler kayıtlıdır ve ulaşılabilirdir.
- Herbaryumlar; yeni türlerin keşfini veya doğrulanmasını kolaylaştırır, mevcut türler için ekolojik ve dağılım bilgilerini sağlar.
- Bilimsel Araştırmalar için şahit örnekleri barındırır (günümüzde birçok bilimsel çalışmanın herbaryumlara şahit örnek verilmemesi ve çalışma konusu bitkinin uzmanlarca teşhis edilmemesi nedeniyle yanlış bitkilerle gerçekleştirildiği bir çok durum mevcuttur).
- Tip örnekleri barındırır.
- Nadir veya soyu tükenmiş türler hakkında bilgi verir.
- Morfolojik çalışmalar için materyal sağlar.
- Çiçek ve meyve dönemlerini belgeler.
- Tarım, insan sağlığı, biyogüvenlik, adli tıp, istilacı türlerin kontrolü, koruma biyolojisi, doğal kaynaklar ve arazi yönetimi için veri sağlar.
- DNA analizi ve dizileme. (Örneğin, bilim adamları ilk kez Phytophthora infestans ile enfekte olmuş patates ve domates yapraklarının herbaryum örneklerini kullanarak, kurutulmuş herbaryum örneklerinden bir bitki patojeni ve bitki konakçısının genomunu çözdüler).
- Uzmanların bakış açılarını kavramayı sağlar.
- Örnekle birlikte toplanmış olabilecek predatörler, patojenler ve ortakyaşarlar hakkında bilgi verir (Örneğin, bazı Mycodiplosis türlerinin larvaları öncelikle pas mantarlarının sporlarıyla beslenir ve bu larvalar üzerinde yapılan çalışmalarda 1880'lere kadar uzanan herbaryum örnekleri kullanılmıştır).'
- İklimdeki CO2 değişikliklerini ve küçük döngüleri belgeler.
- Keşif gezileri ve kâşifler hakkında bilgi sağlar.